Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  

Květáková polévka podle naší babičky

 


Aktualizováno:

Nejlepší recepty

Kdo by neznal květákovou polévku. Tato polévka v našich kuchyních již zdomácněla. Každá rodina má svůj originální recept, který pokládá za ten nejlepší. Vždyť hustá, voňavá a vydatná květáková polévka podle babičky vás nejen zasytí, ale i zahřeje, a to jistě v chladných časech ocení každý. Tak pojďme na ty zaručeně nej… recepty.

Rychlá květáková polévka

Ingredience: 1 květák, 600 ml smetany na vaření, 1,3 l zeleninového vývaru, 2 lžíce mouky, 3 lžíce másla, 1 špetka muškátového oříšku, 2 špetky drceného kmínu, 4 špetky rozmarýnu, pepř, sůl, toustový chléb

Postup: Květák očistíme, zbavíme listů a nakrájíme na malé růžičky. V hrnci rozpustíme máslo a zaprášíme ho moukou. Důkladně promícháme, aby vznikla hladká jíška. Přilijeme trochu vývaru, promícháme, aby se jíška dobře rozpustila a nevznikly hrudky. Do polévky dáme květák, zalijeme ho zbytkem vývaru a vaříme tak dlouho, dokud nebude měkký. Polévku ochutíme muškátovým oříškem, kmínem, nadrobno nakrájeným rozmarýnem, solí a pepřem. Jakmile je květák měkký, polévku rozmixujeme. Do polévky nalijeme smetanu a ještě krátce povaříme. Toastový chléb nakrájíme na kostičky a opražíme je nasucho na pánvi. Hotovou polévku podáváme s kostičkami toastu.

Tip: Příprava polévky trvá 30 minut, recept postačí na 2 až 4 porce (dle strávníků) a vyjde do 50 Kč.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Květáková polévka krémová

Ingredience: 30 g másla, 1 oloupaná a nasekaná cibule, 1 na kostičky oškrábaná větší moučná brambora, 500 g květáku natrhaného na růžičky, 1 bobkový list, 1 l silného zeleninového vývaru, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, 100 ml smetany nebo plnotučného mléka

Postup: V hrnci rozehřejte máslo a na něm pár minut opékejte cibuli, dokud nezměkne. Přidejte bramboru a vařte ji 1 minutu, potom přidejte květák a dobře okořeňte, přidejte bobkový list a hodně muškátového oříšku. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte asi 5 minut. Přilijte vývar, uveďte vše do varu a vařte dalších 20 minut, dokud květák nezměkne. Vyndejte bobkový list a potom dobře promíchejte v mixéru (můžete použít i tyčový), aby byla směs hladká. Dejte směs zpátky do hrnce, přilijte smetanu nebo mléko a vše dobře prohřejte. Hotovou polévku ozdobte na talíři čerstvě namletým muškátovým oříškem, čerstvým bobkovým listem nebo několika růžičkami květáku.

Tip: Tato květáková polévka chutná krémově i bez přidání smetany, takže pro nízkotučnou verzi ji můžete klidně vynechat.

Květáková polévka s vejcem

Ingredience: 1 květák, 1 cibule, kořenová zelenina, 2 vejce, 6 lžic krupice, sůl, petrželka nebo pažitka

Postup: Do hrnce se studenou vodou dáme na růžičky rozdělený květák, 1 lžičku soli a dáme vařit. Kořenovou zeleninu oloupeme, nahrubo nastrouháme a přidáme k najemno nakrájené cibuli. Když je květák poloměkký, tak ho vyjmeme a do vývaru nasypeme zeleninu a trochu zamíchaná syrová vejce s krupicí. Květák nahrubo posekáme a přidáme do polévky. Krátce povaříme, dosolíme a po odstavení přidáme posekanou petrželku (pažitku).

Tip: Pokud chcete netradiční výbornou květákovou polévku, udělejte si ji s květákovými knedlíčky: Na cibuli, kterou zpěníme, dáme zeleninu do polévky, a to druhy, které máme rádi. Přidáme květák a necháme vařit s bobkovým listem. Zvlášť uvaříme drůbeží játra (asi dva kusy) a dva až tři kusy drůbežích žaludků. Když jsou květák a drůbky uvařené, vyndáme je z polévky. Květák rozmačkáme vidličkou a drůbky najemno nakrájíme. Spojíme s vajíčkem, osolíme, opepříme, přidáme trochu strouhanky, aby hmota pěkně držela. Uděláme malé knedlíčky, které zavaříme do polévky. Nakonec přidáme petrželku pro ozdobu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Květáková polévka s bramborem

Ingredience: 1 malý květák, 1 malá cibule, 4 brambory, máslo, hladká mouka, sůl, špetka pepře a muškátu, trošku kari, sušený česnek, petržel, libeček, sůl

Postup: Na másle osmahneme najemno nasekanou cibulku, pak zaprášíme moukou. Uděláme světlou jíšku, zalijeme ji studenou vodou a vyšleháme metlou, aby nebyly hrudky. Poté přidáme na malé kousky nakrájené brambory a květák, přivedeme k varu, osolíme a uvaříme doměkka, dochutíme kari, česnekem, muškátem, petrželkou a libečkem.

Tip: Ke zvýraznění chuti kromě středně velkého květáku můžeme použít kořenovou zeleninu, oloupané syrové brambory, cibuli. Dále můžeme použít například brukev, kousek bílého zelí, česnek, sterilizovaný nebo čerstvý mladý hrášek, několik zelených fazolových lusků či jinou sezonní zeleninu.

Obecné doporučení

Zahuštěnou květákovou polévku s bramborami vaříme hlavně v chladnějších dnech, kdy je naše tělo připraveno přijímat a trávit energeticky náročnější potravu. Hustá květáková polévka s bramborami nám přijde k chuti jako teplá přesnídávka (na výletech, při turistice, při těžší manuální nebo venkovní práci). Nebo zapraženou květákovou polévku s bramborami vaříme na oběd, k němuž jako hlavní chod chystáme sladké nebo méně vydatné jídlo.

Květákovou polévku s bramborami, ale bez zásmažky vaříme v horkých letních dnech či k sytému a vydatnému hlavnímu chodu. Nezapražená květáková polévka s bramborami je vhodná pro jedince s odlehčovací nebo redukční dietou, pro lidi s nesnášenlivostí lepku (celiakií) a pro diabetiky.

Základním kořením pro vaření květákové polévky je muškátový květ. Dále se k dochucení květákové polévky používá černý mletý pepř, někdy majoránka. Kdo má rád exotické chutě, může květákovou polévku dochutit špetkou kurkumy, kari nebo mletého sušeného zázvoru.

Autor: © svevi
Foto:
© TMagen

odkaz na článek

. Květáková polévka podle naší babičky [online]. ToMěZajímá.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS