Jedlá soda jako lék

Léčba

Zveřejněno dne 6.2.2017


Jedlou sodu všichni znáte jako součást prášku do pečiva nebo jako lék na pálení žáhy. Jedlá soda má i mnohostranné použití při čistění a údržbě domácnosti. Jedlá soda je totiž skvělým a velmi všestranným čističem, pohlcovačem pachů, a dokonce pomůže i při uhašení malých domácích požárů. A přitom je soda bikarbona zcela přátelská k životnímu prostředí.

Jedlá soda a zdraví

Účinek jedlé sody, sody bikarbona, spočívá v její šetrnosti a zároveň velké síle. Lze z ní vytvořit čisticí roztok, který pohlcuje pachy, či čisticí pastu, anebo ji použít i bez vody.

Čištění zubů: Zubní pasta vyrobená z jedlé sody a 3% peroxidu vodíku je skvělou náhradou ke kupované pastě bez fluoru. Můžete také pouze nasypat jedlou sodu na kartáček s běžnou pastou, abyste dosáhli lepších výsledků. Jedlá soda je ovšem natolik silná, že byste se měli vyhnout každodennímu používání. Soda slouží k odstranění pigmentace.

Svěží dech: Nasypte čajovou lžičku jedlé sody do půl hrnku vody a zamíchejte. Směs protřepte v ústech a kloktejte. Poté ústa vypláchněte vodou. Všechny pachy jsou neutralizovány, ne jen překryty.

Péče o rovnátka a jiné ústní aparáty: Namočte je ve směsi dvou lžiček jedlé sody rozpuštěné ve sklenici teplé vody. Jedlá soda pomáhá odlepení částeček jídla a neutralizuje pachy. Aparáty můžete také pomocí jedlé sody a kartáčku jednoduše vyčistit.

Peeling: Vyrobte si pastu ze 3 dílů jedlé sody a 1 dílu vody. S touto pastou jemně masírujte kůži krouživými pohyby. Pasta je tak šetrná, že ji můžete používat denně.

Deodorant: Pastu či prášek můžete použít i na podpaží za účelem neutralizace tělesného pachu.

Pálení žáhy: Jedlá soda je „instantní pomocník“ při pálení žáhy. Dávkování naleznete na obale.

Poštípání hmyzem a svědění: Při poštípání hmyzem použijte pastu z jedlé sody, kterou natřete na postižené místo.

Mýdlo: Namísto mýdla můžete použít pastu z jedlé sody, tedy 3 díly sody a 1 díl vody, případně můžete vodu nahradit jemným tekutým mýdlem.

Zdravé vlasy: Nasypte si do dlaně malé množství jedlé sody spolu s oblíbeným šamponem. Umyjte vlasy tak jako vždy a pořádně propláchněte. Jedlá soda vám pomůže odstranit zbytky vlasových produktů, jako jsou gely, laky a jiné.

Koupel: Přidejte půl hrnku (klasický, 0,25 l) do koupele a neutralizujte tak kyselost kůže, mastnotu a pot. Jedlá soda kůži také zjemní.

Změkčení chodidel: Přidejte půl hrnku do nádoby s teplou vodou, do připravené lázně vložte na 20 minut nohy. Při koupeli si jemně masírujte chodidla – jedlá soda je znatelně zjemní.


Jedlá soda na pálení žáhy

Jedlá soda rozpuštěná ve vodě se dokáže postarat o okamžitou úlevu při potížích s pálením žáhy. Účinek je však pouze krátkodobý a odborníci varují před dlouhodobým užíváním jedlé sody. Rizikem častého užívání může podle jejich názoru být narušení rovnováhy vnitřního prostředí organismu.

Pyróza – pálení žáhy patří mezi typické těhotenské neduhy trápící budoucí maminky nejvíce v posledním trimestru těhotenství. Zde je příčinou zvětšující se děloha, která vyvolává zvýšený tlak na okolní orgány včetně žaludku a hormonální změny. Léky na pálení žáhy bohužel nejsou pro těhotné ženy vhodné, doporučuje se proto jedlá soda, případně cucavé tablety a spánek s vysoko podloženou hlavou. Naštěstí po porodu problémy zpravidla odezní.

Doporučuje se rozmíchat jednu lžičku sody v troše vody a vzniklou směs vypít.


Jedlá soda odkyselení

Problémem lidské fyziologie je nedostatek bikarbonových iontů. Výsledkem je pak snížení hodnoty pH v krvi, ale také v jiných tkáních a mezibuněčných prostorech. Enzymy jsou základní součástí biochemických reakcí v organismu, jsou však vysoce senzitivní na úrovně pH. Reakce probíhají nejlépe v prostředí, které není kyselé, tudíž buňky fungují nejlépe v mírně alkalickém (zásaditém) prostředí. A to dodává na významu jedlé sody, která nabízí možnost rychle odkyselit organismus.

Jak užívat jedlou sodu

Při akutních onemocněních jako chřipka či nachlazení: Užívejte 1/2 čajové lžičky ve sklenici studené vody 4–6krát denně po dobu několika dní.

Při chronických onemocněních nebo jako forma prevence: Užívejte 1/2 čajové lžičky ve sklenici studené vody 2krát denně po dobu 2 týdnů.

Detoxikace: Jednu čajovou lžičku jedlé sody smíchejte se dvěma polévkovými lžícemi citronové šťávy a trochou vody. Vše pijte na lačný žaludek. Směs je vynikající na detoxikaci jater, podporuje pohyb střev a eliminuje odpad z organismu. Navíc je bohatá na vitamín C.

Vodu s jedlou sodou užívejte vždy alespoň 30 minut před jídlem. Její užití po jídle by neutralizovalo kyselinu v žaludku a narušilo trávení jídla. Nikdy neužívejte více než 5 čajových lžiček denně.

Jedlá soda je zázračná přírodní látka, ale nesmí se zneužívat.


Jedlá soda na hubnutí

Strava sehrává při udržování správných úrovní pH v organismu důležitou roli. Bohužel moderní diety často způsobují snižování těchto úrovní a vytvářejí v těle kyselé prostředí. Buněčné aktivity a funkce jsou dramaticky narušeny v případě, že se tkáně permanentně nacházejí ve stavu acidobazické nerovnováhy. Při nízkých úrovních začínají buňky kolabovat. To pak následně vede k onemocněním jako:

  • rakovina;
  • gastritida;
  • osteoporóza;
  • cukrovka;
  • kardiovaskulární onemocnění a další.

Jedlá soda přispívá k transportu kyslíku tím, že rozšiřuje cévy a napomáhá jeho uvolňování do buněk. Tím se v buňkách zvyšuje pH.

Orální konzumací jedlé sody dokážete zabránit onemocněním jako artritida, dna, a dokonce i chřipka. Pomáháte slinivce správně vykonávat její funkce, mezi které patří převážně tvorba inzulínu a bílkoviny štěpící enzymy. Nezáleží na tom, zdali člověk trpí těžkým onemocněním (choroba srdeční, rakovina), nebo lehčím (například chřipka).

Kombinace jedlé sody a chloridu hořečnatého je účinnou a zároveň bezpečnou léčbu. Tato kombinace pracuje tak efektivně, že dokáže zbavit buňky, tkáně i celé orgány všech toxinů a kyselin.

Vložte 1 lžičku jedlé sody do sklenice vody a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté přidejte citronovou nebo grapefruitovou šťávu. Pijte pravidelně ráno na lačný žaludek. Zhruba po dvaceti minutách si můžete dopřát snídani.


Jedlá soda a rakovina

Jedlá soda je široce zkoumanou látkou a používá se již mnoho let, dokonce i samotnými onkology. Toxicita chemoterapie a radioterapie je vysoká, jejich aplikace často ničí důležité životní orgány jako játra či ledviny. Proto se těmto pacientům běžně podává jedlá soda, aby se předešlo selhání těchto orgánů.

Rakovinové buňky milují cukr, proto je vhodné se během nemoci vyhýbat cukrům, ať už v jídle, či nápojích, vyjma trošky ovoce. Při ohřátí směsi z javorového sirupu a sody se na sebe navážou molekuly sody a javorového sirupu. Glukóza vzniklá tímto způsobem je pohlcena buňkami a viry, které se v ní ukrývají. Jenže v tomto případě je na molekuly cukru navázaná silně zásaditá sloučenina a rakovinové buňky pohltí spolu s cukrem rovněž sodu, čímž dojde k zásadité reakci a ke zničení buněk přímo v centru nádoru. Soda bikarbona způsobí změnu pH v buňkách. Ty pro své přežití potřebují kyselé prostředí, ale tímto způsobem se do nich dostává více kyslíku, než jsou schopné unést. A právě díky javorovému sirupu se soda dostává do takových míst v těle, kam by se normálně nedostala. To vše během velmi krátké doby. Je tedy vhodná pro léčbu jakéhokoli stadia rakoviny, ať už u lidí, nebo u zvířat.

Postup: Smícháme tři díly javorového sirupu a jeden díl jedlé sody a promícháme. Zahříváme pět minut, a to tak, aby teplota sirupu nepřesáhla 40 °C, dokud směs nezhoustne.

Zpočátku by se měla směs užívat častěji (to zejména u rakovinou nemocných), například třikrát denně jedna čajová lžička. Menší změna pH může totiž růst rakoviny povzbudit. Obyčejně pak stačí brát jednu čajovou lžičku denně, a to i dlouhodobě jako prevenci.

Dejte pozor na sodu, do které byl přidán hliník! I v případě, že není uveden na obalu, bývá přidáván. Jestliže vám po zahřátí na dně směsi zůstane bílý prášek, nejedná se o bikarbonát sodný! Nejlepší je koupit si sodu přímo v lékárně, budete tak mít jistotu, o co se skutečně jedná.


Jedlá soda i škodí

Nikdy by se nemělo vypít více než 5 sklenic s jedlou sodou během 24 hodin. Nápoj z jedlé sody by se neměl dávat dětem do 5 let. Nápoj z jedlé sody by se neměl konzumovat po dobu delší, než jsou dva týdny. Jedlá soda může snižovat hladinu vitamínů a minerálů, zejména vitamíny skupiny B, kyselinu listovou a chrom. Jedlá soda může vyvolat zažívací potíže a průjmy. I zde platí všeho s mírou!

Soda může být při nadměrné konzumaci nebezpečná, a to vzhledem k obsahu sodíku, který při vnitřním užívání může zvyšovat krevní tlak a zadržovat v těle vodu. Vnitřní užívání jedlé sody ve velkém množství má tedy podobné následky jako solení.

Jedlá soda může při pravidelné kombinaci snížit vstřebávání antibiotik, zejména tetracyklinů, chinolonů a cefpodoxim proxetilu, dále pak solí železa, propranololu, tiludronátu a velmi pravděpodobně i alendronátu.


Kde se dá jedlá soda koupit

Jedlá soda se dá běžně koupit, zde je cena v různých obchodech.

Autor: © svevi
Foto:
© Thavox

odkaz na článek

. Jedlá soda jako lék [online]. ToMěZajímá.cz, . .




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 394 lidí.




sdílejte článek

Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk
přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku
klíčová slova
soda bikarbona zuby cena těhotenství žáha rakovina odkyselení hubnutí