Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  

Babské rady na odkyselení organismu

 


Aktualizováno:

Léčba

V dnešní době trápí lidstvo řada onemocnění, některá z nich mohou být spojená i s nerovnováhou kyselin a zásad v organismu, které při časté nerovnováze mohou vést k různým zdravotním problémům a onemocněním. Někteří lékaři se nedomnívají, že by tato nerovnováha mohla být nějak výrazně riskantní, ale proč riskovat, když zajištění rovnováhy kyselin a zásad v těle není zas tak náročné. Tato nerovnováha může být problematická, pokud se pojí s jinými onemocněními.

Co je překyselení organismu?

Proces překyselení organismu, nebo některých jeho částí vychází z toho, že v těle nejsou v rovnováze kyseliny a zásady. Tato nerovnováha se nazývá acidobazická a podle řady lidí může způsobovat řadu zdravotních problémů, případně může doprovázet některá onemocnění. Při správné acidobazické rovnováze je v těle vytvořené správné životní prostředí pro fungování všech orgánů, a tím pádem i pro celkové zdraví lidského organismu. Aby se dalo zjistit, jestli je lidský organismus z hlediska kyselosti a zásaditosti v rovnováze, je potřeba zjistit jaké má pH. pH je zkratkou slov potential of hydrogen, což znamená, množství volných iontů vodíku. Hodnoty pH se mohou v lidském organismu pohybovat na stupnici 0 až 14 s tím, že neutrální je hodnota 7, kterou má například voda a další neutrální roztoky. Pokud jsou hodnoty pH vyšší než 7, tak to znamená, že v těle převažují zásadité látky. Pokud je naopak pH nižší než 7, tak v něm převažují kyselé látky.

Zjistit hladinu pH v těle není nic těžkého, dá se snadno přeměřit i z pohodlí domova. Je k tomu potřeba pořídit si lakmusové papírky, kterými se pak změří hladina pH v ranní moči. U zdravého jedince se správnou acidobazickou rovnováhou by se hodnoty měly pohybovat kolem 5 až 7 bodů u ranní moči. Hladina pH se pozná, podle barevné změny na papírku, která se porovná s přiloženou škálou, a tak se pozná hladina pH. Přes den by ale naměřené hodnoty měly být již těsně nad hodnotou 7. Hladina pH se také měří z krve, kde se ideální hodnoty pohybují kolem 7,35 až 7,45. To znamená, že je lepší mít v těle o něco více zásaditých látek, než těch kyselých. Hladina pH v krvi by se mělo pohybovat maximálně v hodnotách 6,8 – 7,7. U určování pH z moči se dá určit i stav tkání v těle, na rozdíl od pH určené z krve. Rozdíl v určování pH z krve a z moči je i v tom, že hladina pH v moči v průběhu dne velmi kolísá v závislosti na potravinách, které jedinec snědl. Naopak hladina pH v krvi není tak rozkolísaná. Jiné hodnoty by mohly být problematické. Při nižších hodnotách než jsou stanovené ideální hodnoty, se hovoří o acidóze, naopak při vyšších hodnotách než 7,45 se jedná o alkalózu.

Lidský organismus se sám snaží udržet hladinu pH v ideálních hodnotách, ale někdy to pro něj není snadné a znamená to pro něj velmi silné zatížení, až přetížení. Nejčastěji dochází právě k tomu, že pH sklouzne pod spodní hranici, a tím se zvýší hladina kyselosti v těle. V takovém případě se jedná o latentní acidózu (= překyselení). Acidóza je mnohem častější než alkalóza proto, že kyselé látky člověk přijímá v potravě a zároveň je tělo vytváří, na rozdíl od zásaditých látek, které člověk jen přijímá v potravě. Pokud tedy dojde k takovémuto překyselení, tak organismus začne čerpat z důležitých orgánů a případně i z kostí všechny látky, které mu mohou pomoci překyselení neutralizovat. Jedná se o látky jako je draslík, magnesium, sodík a vápník, tedy látky, které tělo ale potřebuje ke správnému vývinu a fungování organismu, a tak si nemůže dovolit s nimi často plýtvat na odkyselování organismu. Pokud ale organismus tyto látky využívá často k odkyselení, tak je pak tělo oslabené a může být vhodným prostředím pro vznik různých onemocnění, nebo může zhoršovat zdravotní stav při jiné vážné chorobě. Například časté odebírání vápníku z kostí může nakonec vyvolat úbytek kostí, který bude způsobovat časté zlomeniny a celkovou lámavost kostí. Samozřejmě je ale lidský organismus na toto překyselení připravený, a trvalo by dlouho, než by v důsledku překyselení organismus onemocněl.

Lidské tělo se tedy dokáže s nadbytkem kyselých látek vyrovnat a jejich množství v těle regulovat, využívá k tomu takzvané pufrační systémy. Ty například mohou zajistit, že pH v těle zůstane na přijatelné hranici i přesto, že tělo přijalo nadbytek kyselých látek. Důsledkem je jen vyšší koncentrace oxidu uhličitého v těle, což ale není problém, protože při správném dýchání člověk toto množství normálně z těla vydechne. Kyselé sloučeniny jsou potom z těla odstraňovány přes ledviny, takže je jasné, že tento orgán musí být zcela v pořádku a správně fungovat. Je tedy důležité dodržovat i pitný režim, který funkci ledvin napomáhá. Přestože může tato acidobazická nerovnováha znít jako děsivé onemocnění, není to nic, co by člověka ohrožovalo na životě.

Nerovnováha mezi zásaditými a kyselými látkami v organismu se může projevit kdykoliv během života. Neznamená to, že když jste s tím neměli prvních třicet let života problém, že se pak acidóza neobjeví. Naopak tato nerovnováha bývá typická až v pozdějším období (právě kolem třiceti let života), souvisí to se stárnutím a se změnami činností jednotlivých orgánů a tkání. Vliv na to má také množství stresových faktorů, které často s věkem stoupá.

Tuto nerovnováhu není vhodné zcela podceňovat, protože se pak podílí na předčasném stárnutí, snížené imunitě, ale může i zhoršovat průběh některých nemocí. Nejedná se ale přímo o onemocnění, spíše je to příznak jiných onemocnění.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Příznaky překyselení organismu

Pokud dojde k dlouhotrvající nerovnováze a organismus je dlouhodobě překyselen, tak se to postupně projeví i na zdraví jedince i v různých maličkostech.

První příznaky bývají nenápadné a člověk je často ani nevnímá jako příznak jiného onemocnění. Patří sem tedy únava, mírný tlak v břiše, někdy provázený střevními problémy.

Další příznak na sobě člověk pouhým sledováním nepostřehne. Jedná se o to, že se do orgánů a tkání začne dostávat méně kyslíku, protože červené krvinky ztrácí svou pružnost a tuhnou. Kyseliny se tak začnou ukládat do tkání. Nedokrvení některých orgánů může způsobit jiné zdravotní problémy, protože může postihnout i životně důležité orgány a vyvolat u nich vážná onemocnění případně vážný stav jako je hypertenze, srdeční infarkt, mozková příhoda, nebo i chronické záněty. To se ale obvykle stává, až když je překyselení součástí jiné, vážnější nemoci.

Překyselení organismu má samozřejmě také vliv na trávení a zpracování živin. Buňky kvůli této rovnováze nefungují, jak mají a nedokážou využívat energii z živin, které se pak v těle ukládají do tukových tkání, což vede k obezitě.

V průběhu dlouhodobého překyselení organismu se tedy u člověka mohou objevit tyto projevy: bolesti hlavy, bolesti kloubů, kolísavý krevní tlak, kožní onemocnění (vyrážka), migrény, náchylnost k infekcím, nespavost, osteoporóza, poškozování vaziva, problémy s polykáním, předčasné stárnutí (projeví se hlavně na kůži – vznik vrásek atd.) svědění kůže, únava, zažívací problémy, záněty kloubů, zadržování vody v těle, zhoršená výkonnost. Některé zdroje do projevů této nerovnováhy řadí také pálení žáhy, jiné v tom ale souvislost nevidí.

Příčiny překyselení organismu

Překyselení organismu vychází jako většina onemocnění ze špatné životosprávy a životního stylu.

Hlavní problém může být v nevyvážené stravě. Tady pozor, to, že některé potraviny patří ke kyselým látkám, neznamená, že i chutnají kysele! Chuť potravin s tím vůbec nesouvisí. Problém mohou mít jedinci, jejichž jídelníček obsahuje mnoho masa, ryb, vajec, mléka a mléčných výrobků, obilí a luštěnin, mouky, těstovin, pečiva, uzenin, cukrů, kávy a různých nápojů s umělými sladidly a v neposlední řadě i alkoholu.

Příčinou mohou být také různé léky, alkohol a nikotin. Vliv může mít také ale i stres, nahromaděné napětí, nebo i nedostatek času na jídlo. Pokud člověk totiž nestíhá a jídlo odbývá jen v rychlosti, tak se u něj netvoří dostatek slin, které by pomáhaly s alkalizací přijímané potravy.

Tyto příčiny vychází ze špatné životosprávy, ale překyselení organismu mohou způsobovat i jiné příčiny.

Překyselení organismu může být například důsledkem selhání ledvin, které by zpomalilo, nebo narušilo odstraňování kyselých sloučenin z těla. Překyselení organismu se může také objevit u cukrovkářů, kteří se léčí pomocí inzulínu. Jejich tělo produkuje mnoho ketolátek, které se řadí ke kyselým látkám.

Překyselení organismu se také objevuje u lidí, kteří dlouhodobě hladověli, opět to souvisí s produkcí ketolátek.

Příčinou překyselení organismu mohou být také různá respirační onemocnění, která ztěžují vydechování oxidu uhličitého, jenž vznikl v důsledku reakce těla na překyselení organismu. Lidé trpící tedy třeba zápalem plic a jinými plicními onemocněními mohou mít v době nemoci také problémy s překyselením organismu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jak nejrychleji odkyselit organismus

Pokud je překyselený organismus důsledkem nějakého onemocnění, obvykle se po uzdravení hladina pH v těle sama srovná. Někteří jedinci se ale rozhodnou překyselený organismus léčit. S překyseleným organismem není potřeba se hned obracet na lékaře, nejprve je vhodné nastavit si nový životní styl, odstranit z jídelníčku potraviny, které pomáhají tvorbě kyselosti, nebo je alespoň omezit a samozřejmě do něj více zařadit potraviny tvořící zásady.

Jídelníček by tedy měl obsahovat více ovoce, zeleniny, brambor, bylinek a kvalitních olejů. Potraviny obsahující kyselé látky není vždy třeba z jídelníčku vyloučit, ale je vhodné je omezit, například mléko, mléčné výrobky, maso. Také je vhodné dodržovat alespoň 2 – 3 hodinový interval mezi jídly, aby žaludek dokázal zpracovat přijatou potravu dřív, než dostane další. Důležité je také dodržovat pitný režim se správnými tekutinami. Jak z předcházejícího odstavce vypovídá, Coca Cola není pro léčbu překyseleného organismu ideální nápoj. Ideální jsou neperlivé vody a ovocné čaje. Káva a různé druhy čajů také způsobují podle některých zdrojů překyselení organismu, takže je lepší jejich příjem omezit. Důležité je také vyhnout se alkoholu a tabákovým výrobkům a ideálně přidat do denního programu čas na pohyb. Vhodná je i obyčejná půl hodinová procházka, i ta může při odkyselování organismu velmi napomoct. Nemusí se tedy vždy jednat o běh, nebo o fitnes.

Je třeba si také uvědomit, že pro organismus je dobré, když tato nová životospráva je trvalá. Krátkodobá změna sice pomůže odkyselit organismus, ale nic pak nebrání tomu, aby se překyselenost vrátila, naopak, když jedinec změní životosprávu trvale, tak by se těmto problémům měl již vyhnout. Neznamená to ale, že si již nikdy nesmí dát žádné maso, čokoládu, nebo slazený nápoj, důležité je to ale nepřehánět. Naopak požívání jen potravin řadících se k zásadotvorným látkám může vyvolat nedostatek kyselotvorných látek v těle. Ideální je vytvořit si správné kombinace obou typů potravin, které pak zaručí rovnováhu v těle. Aby bylo možné této rovnováhy dosáhnout, je třeba vědět, která potravina se řadí k zásaditým a která ke kyselým.

Léčba překyseleného organismu nemusí být úspěšná hned od začátku, je možné, že nejprve se hladina pH dostane do normálu a najednou opět poklesne, to bývá způsobené tím, že organismus díky nové životosprávě začne likvidovat kyselé látky i ze zásobáren, nejen ty, které aktuálně přijímá. A proto tato léčba může trvat delší dobu.

Při procesu odkyselení je třeba dodržovat několik zásad, které mohou průběh tohoto procesu ovlivňovat. Nejdůležitější je, aby si člověk uvědomil, v čem dělá chybu (jídelníček, málo pohybu, mnoho alkoholu, mnoho stresu) a snažil se ten problém odstranit.

Nadále pak respektoval nutnost pravidelného pitného režimu (jak již bylo zmíněno, pitný režim by měl obsahovat neperlivou vodu, ovocné čaje, může ale v menší míře obsahovat i různé bylinné čaje, čerstvé ovocné a i zeleninové šťávy).

V jídelníčku je třeba omezit složky, jako jsou bílkoviny, cukr a sůl. Solit se samozřejmě může, ale je vhodné využívat sůl jen v minimálním množství. I sladit je možné, ale je lepší využít cukr třtinový, než bílý. Ke slazení je také vhodná melasa.

Jídelníček by také měl obsahovat dostatek ovoce a zeleniny. Ideálně v čerstvé formě. Ovoce a zelenina se doporučuje konzumovat ke každému jídlu.

Jak již bylo zmíněno maso a ryby patří ke kyselým látkám, ale i tak je není vhodné z jídelníčku vyřadit. Stačí jen vybírat to maso, které hladinu pH v těle nezvyšuje tak rapidně. Ideální je například libové hovězí maso, nebo krutí a telecí.

Co se týká kávy, alkoholu a nikotinu, těm je lepší se úplně vyvarovat, pokud to ale někdo nezvládne, platí jasná zásada, že čím méně, tím lépe.

Důležité je také vyvarovat se stresujícím situacím a najít si vždy během dne aspoň chvíle klidu na jídlo. Pro lidský organismus není dobré, když přijímá potravu ve spěchu a ve stresu. Je lepší si jídlo v klidu vychutnat a pořádně ho rozžvýkat. Při stravování je také důležitá pravidelnost. Není dobré celý den nejíst a najíst se až před spaním. Také platí, že člověk by se při žádném jídle během dne neměl přejídat.

Pro lidský organismus je celkově lepší snažit se vyloučit všechny situace, při nichž se člověk rozčiluje a stresuje. Stres totiž negativně ovlivňuje nejen tuto rovnováhu, ale má vliv i na fungování životně důležitých orgánů.

Od stresu může pomoci i další zásada a to je dostatek pohybu. Pohyb nejenže pomáhá udržet v těle rovnováhu mezi kyselými a zásaditými látkami, ale příznivě funguje i na odstraňování stresu. Při procházce, projížďce na kole, nebo jiné aktivitě si člověk vyčistí hlavu a to mu pomůže stresové situace lépe zvládat.

Při každé aktivitě, kterou člověk dělá je důležité správné hluboké dýchání. Mělké dýchání může způsobovat nedostatek kyslíku v těle, který má pak vliv na správné fungování orgánů a tkání a také na přeměnu těchto látek. Stejně tak i hromadění oxidu uhličitého v těle může mít pro lidský organismus negativní účinky.

V neposlední řadě je důležité tělu zajistit dostatek zásaditých látek a minerálů. Pokud jedinec tyto látky nepřijímá přímo ve stravě, může je tělu dodávat různými doplňky stravy.

Součástí odkyselení organismu může být také odkyselení kůže, k čemuž pomáhají různé zásadité a minerální koupele, může pomoci i návštěva sauny, kde se potem hojně odplavují kyselé látky.

Babské rady na odkyselení celého organismu

Pokud se někdo rozhodne odkyselovat svůj organismus, měl by si uvědomit, že je to často běh na dlouho trať. Existují sice způsoby jak nejrychleji odkyselit organismus a čím toho dosáhnout. Ale pokud si člověk chce odkyselený organismus udržet, musí řadu zásad dodržovat dlouhodobě, anebo se k tomu stále znovu vracet. Nejčastěji se lidé uchylují k odkyselení organismu v okamžiku, kdy je trápí nějaký problém.

Pokud jedinec na sobě pozoruje některé projevy překyselení organismu, například svědění kůže hlavně na nohách, může se rozhodnout, že začne překyselení organismu řešit. V takovém případě je dobré si nejprve uvědomit, který zdravotní problém ho trápí a proč tedy s odkyselováním organismu začíná. Při procesu odkyselování může pak sledovat, jestli se jeho zdravotní stav zlepšuje. Pokud chce mít ale přesné výsledky, a nechce se tedy spoléhat jen na své pocity, je vhodné, aby denně prováděl měření pH.

Důležitý je také dostatek tekutin (ideálně čistá voda, žádná minerálka), dostatek vitamínů a minerálů. Naopak při tomto procesu odkyselení organismu je vhodné vynechat všechny sladkosti a živočišné výrobky.

Řada lidí se při procesu odkyselení organismu řídí více babskými radami, než radami odborníků, kteří překyselení organismu nepovažují za zas tak závažný problém. Většina babských rad vychází z toho, že právě pitný režim je důležitý. Není důležité ale jen to, že něco pijete, ale co pijete. Kromě čisté vody se v babských radách často objevují různé čaje. Když se budete zajímat o tuto problematiku, jistě najdete tato doporučení. Kromě čisté vody se doporučuje také voda z brambor!, běžný zelený čaj a čaje bylinkové. K dopolední konzumaci se doporučují bylinkové čaje z benediktu, fenyklu, pampelišky, puškvorce a řepíku. Na odpoledne se zase doporučují čaje z jitrocele, kopřivy, lopuchu, truskavce, tužebníku a vřesu. Pro odkyselení organismu se také doporučuje pít ráno nalačno teplou vodu s citrónem (na skleničku vody, tedy asi 200 – 300 ml zhruba polovinu velkého citrónu). Je důležité, aby voda nebyla horká, ale ani studená, ideální je vlažná. Tato voda by měla pomoci s odkyselením organismu, protože citróny patří k těm nejvíce zásadotvorným potravinám a pomáhají tedy dostat pH do přijatelných hodnot. Tato voda má prý také účinky na imunitu, stimulaci trávicího traktu, na urychlení procesu hubnutí, a na kvalitu pleti. Některé babské rady dokonce doporučují pít vodu s citrónem i před spaním. Některé babské rady také doporučují odkyselení organismu jedlou sodou, která by měla mít vliv i na chřipku a nachlazení a hlavně na detoxikaci. Babské rady doporučují smíchání lžičky jedlé sody s trochou citrónové šťávy a vody. Tato směs se pak také pije na lačný žaludek.

Kromě toho se doporučuje také pít vývar ze zeleniny po dobu asi deseti dní, pak s několika měsíční pauzou a znovu. Tento vývar se vaří v podstatě jako zeleninová polévka. Zelenina se dá do vody a přivede se k varu. Rozdíl je v tom, že zelenina se pak vyndá a vypije se jen ten vývar. Zelenina může být různá. Přes léto se doporučuje přidávat do tohoto vývaru také různé bylinky a plevely, které běžně rostou po okolí (například kopřivy, pampelišky, sedmikrásky atd.)

Některé babské rady dokonce doporučují pít jen převařenou vodu, protože var by měl z vody odstranit látky jako fluór a další. Jedná se jen o další babskou radu, takže to není úplně nutné. I čistá nepřevařená voda jistě udělá svoje.

Některé babské rady doporučují denně si na několik minut zatancovat, a tím pomoci buňkám odplavit jedovaté kyseliny. Stejně tak se doporučuje alespoň jednou denně se uvolnit od stresu třeba právě tím, že se na něčem „vybijete a vykřičíte“. Tak se negativní emoce vyplaví z těla a nebudou se podílet na překyselování organismu.

Všechny tyto babské rady nejsou nijak vědecky podložené, takže není důkaz, že by opravdu tak moc pomáhali, ale většina z nich nemůže člověku nijak uškodit. Tak pokud se jedinec opravdu pokouší odkyselit organismus, tak mu nic nebrání, aby tyto rady vyzkoušel. Samozřejmě ne třeba všechny. Důležité je najít si vhodný kompromis.

Kromě těchto základních rad je možné zkusit i další postupy, které jsou k odkyselení organismu doporučované. Spoustu lidí při překyselení organismu trápí hlavně svědění chodidel, na odkyselení kůže v této části těla se doporučuje využívat himálajskou sůl. Sůl by se měla nechat rozpustit ve vodě, a v ní se pak namočí ponožky, které si člověk natáhne na nohy. Sůl by pak měla z ponožek proniknout do kůže člověka a tou pak i do krve, kde bude pomáhat odbourávat kyseliny.

Stejně tak se doporučují i koupele se zásadotvornými látkami, jako je například jádrové mýdlo, tyto koupele by ale měly trvat delší dobu (minimálně hodinu). Nestačí se samozřejmě jen v takové koupeli namočit, jedinec by se měl pravidelně drhnout, aby se jeho lymfodrenážní systém rozproudil.

Kromě zásaditých koupelí se doporučuje také koupání ve studené vodě, protože tělo potřebuje promrznout, což pomáhá udržet rovnováhu kyselin zásad v těle.

Důležité je také správné dýchání. S tím souvisí i nutnost zbavit se stresu, který často vyvolává mělké a rychlé dýchání, které tělu příliš nepomáhá.

Některé babské rady doporučují také jednou za čas ulehčit ledvinám a játrům, které jsou často přetížené, a tak nefungují, jak mají, a proto se kyseliny vylučují z těla kůží a třeba i nosem. K ulehčení doporučují nejen různá cvičení, ale i krátkodobé hladovění a klystýry.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Babské rady na odkyselení žaludku

Překyselení žaludku spadá také do kategorie překyselení celého organismu, a proto na „léčbu“ překyseleného žaludku využívají lidé i předcházející rady. To znamená, že se také doporučuje pít voda s citronem, s jedlou sodou, různé zásadité koupele, studená voda.

Léky pomáhající s odkyselením žaludku

Pokud se ale s překyselením žaludku spojí i pálení žáhy, tak je možné využít různé tablety případně i kapky, které se prodávají v lékárnách bez předpisu. Jejich cena se obvykle pohybuje kolem sto korun, ale samozřejmě se mohou objevit i dražší léky, někdy je to závislé na velikosti balení. Tyto léky patří do skupin antacidů.

Na pálení žáhy, překyselení žaludku a pocity plnosti je možné zakoupit žvýkací tablety Rennie.

Tablety Ranisan se používají také na pálení žáhy, na žaludeční překyselení a proti nevolnosti.

Žvýkací tablety Talcid se používají na pálení žáhy, pocity plnosti, ale i k neutralizování žaludeční kyseliny.

V lékárnách je možné také zakoupit suspenzi Anacid, které také pomáhá proti zvýšené kyselosti žaludečních šťáv, proti pálení žáhy, proti poruchám trávení a žaludečních obtíží.

Žvýkací tablety Maalox je také možné zakoupit proti nadměrné kyselosti žaludečních šťáv. Výhodou těchto léků je, že mohou být ochucené a bez cukru. Maalox se prodává také ve formě suspenze.

Také je možné zakoupit tablety Famosan, které snižují tvorbu kyselé žaludeční šťávy.

Na poruchy trávení a pálení žáhy se doporučuje také Gaviscon, který může mít formu suspenze i žvýkacích tablet.

I žvýkací tablety Rutacid jsou na nadbytečnou sekreci žaludeční kyseliny, bolesti v okolí žaludku, pálení žáhy.

Někdy jen na mírné žaludeční problémy, které mohou souviset i právě s překyselením žaludku, může postačit jen čaj ze šalvěje.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Potraviny na odkyselení

Je potřeba si uvědomit, že lidské tělo potřebuje jak kyselinotvorné, tak i zásadotvorné potraviny. Je třeba ale určit ideální množství obou typů potravin. Obvykle se doporučuje strava v poměru zhruba 4 : 1 samozřejmě ve prospěch těch zásadotvorných potravin.

K odkyselení organismu pomáhají potraviny, které jsou zásadotvorné, základem tedy je si uvědomit, která potravina patří do skupiny kyselinotvorných a která do zásadotvorných. U některých zdrojů se potraviny překrývají. Problém také může být při nesprávném stravování, kdy se ze zásadotvorné potraviny stává kyselinotvorná. To se může stát například při rychlém stravování, kdy člověk nemá čas potravu rozkousat, protože pospíchá a je ve stresu z toho, že nestíhá. Pak je jedno, že si k jídlu dá zásadotvorné ovoce, protože organismus takovou potravinu přemění na kyselinotvornou. A proto je jasné, že není jen důležité, co člověk jí, ale i jak to jí.

Mezi kyselinotvorné potraviny se řadí maso (divočina, hovězí, vepřové, kuřecí, králičí, mleté maso, karbanátky), ale i vnitřnosti a  potraviny z nich vyrobené (játra, jelita, jitrnice, ledvinky atd.). Kyselinotvorné jsou také různé uzeniny (šunka, salám, klobása, párky) a ryby. Patří sem také mléko a mléčné výrobky (slazený jogurt, tavený sýr, různé druhy tvrdých sýrů nad 30 % atd.). Velmi kyselinotvorné je také bílé pečivo (chleba, housky, rohlíky) a sladké pečivo (koláče, koblihy atd.). Mezi kyselinotvorné potraviny patří také veškeré sladkosti (sušenky, čokolády, piškoty, atd.) a konzervované ovoce (obsahuje vysokou dávku cukru). Do této skupiny spadá stejně tak pivo, víno a veškerý tvrdý alkohol. Nevhodná jsou i různá dochucovadla (masox, kari, majonéza, tatarská omáčka, kečup, ad.)

Mezi zásadotvorné potraviny, tedy ty, které by měly tvořit většinu naší stravy, patří samozřejmě čerstvé ovoce a čerstvá zelenina, brambory, celozrnné těstoviny. Patří sem také celozrnné pečivo, různé druhy sýrů do 30 % (například cottage a camembert), tvaroh. Řadí se sem také některé druhy masa jako husí (jen prsa), krůtí, ale i hovězí (to se kryje s kyselinotvornými, do zásadotvorných patří jen libové hovězí), slepičí, srnčí, telecí. Z ryb se sem řadí treska. Zásady v těle také vytváří kuskus, jáhly kroupy, různé druhy luštěnin (ale ne čočka), sója, slunečnicový a olivový olej.

Důležité je, aby jídelníček obsahoval látky, které s odkyselením pomáhají. Pokud se tyto prvky nedostávají do těla v potravě, je možné dodávat je tělu i jako doplňky stravy.

Ve stravě podporující odkyselení organismu by se určitě měl objevit prvek chrom, který pomáhá při látkové výměně cukru, umožňuje usazování glukózy v buňkách a zároveň vytváří zásadité látky. Chrom se v potravinách objevuje ale jen ve velmi malém množství, obvykle je přítomen v celozrnném pečivu a třeba i v houbách.

Dalším důležitým prvkem je jód, který je nutný ke správné funkci štítné žlázy. Pokud tělo nemá dostatek jódu, hned se to na něm projeví zvýšenou únavou, ale třeba zvyšováním váhy. Velká dávka jódu je obsažena v rybách, pokud ale někdo ryby nejí, může jód doplňovat různými doplňky stravy, kterých je na trhu velké množství. Rozhodně není dobré tento prvek vynechat.

Nepostradatelným prvkem je také mangan, který se v těle podílí na bílkovinné syntéze a látkové výměně tuků a uhlovodanů, má také vliv na svalstvo. Množství manganu, které by měl člověk za den zkonzumovat, se navíc podílí na tom, kolik masa a uzenin člověk za den sní. Platí jednoduché pravidlo, čím více masa, tím více manganu. Mangan se objevuje v celozrnném pečivu, listové zelenině, luštěninách i v ořechách.

Další pro tělo nezbytný prvek je molybden, který pomáhá proti onemocnění dnou a proti kloubním problémům. Molybden člověk do těla přijímá z celozrnného pečiva, z listové zeleniny a luštěnin.

Dále se sem řadí také prvek selen, který je nezbytný pro většinu tělesných funkcí (například kardiovaskulární systém, snižuje riziko infarktu a cévních onemocnění). Selen je v potravě obsažený hlavně v ořechách, v mořských rybách a ve vnitřnostech. Samozřejmě i selen je možné dodávat tělu v potravinových doplňcích.

Prvek síra je obvykle známý jako jedovatý a člověku škodlivý, ale jisté množství je i pro fungování lidského těla nezbytné. Síra se nachází ve všech buňkách organismu, více se jí nachází v kůži, nehtech a ve vlasech. Do těla ji dodávají potraviny bohaté na bílkoviny (sýry a vejce), ale i pažitka, cibule a pórek obsahuje stopové množství tohoto prvku.

V neposlední řadě je také důležitý prvek zinek, který pomáhá proti různým onemocněním kůže, poruchám funkce ledvin a jater a také při oslabeném imunitním systému. Zinek je obsažený v rybách, masu i ve vejcích.

Velmi důležitým prvkem je také železo, které pomáhá při tvorbě červených krvinek a při transportu kyselin v organismu. Železo obsahuje řada potravin, vysoké množství železa se nachází například v mase, ve vnitřnostech, luštěninách, houbách, ale i v jahodách a ve špenátu a petrželi.

Jídelníček

Pokud se někdo rozhodne odkyselit svůj organismus, je třeba, aby tedy dodržoval dietu, která spočívá v tom, že některé potraviny budou z jídelníčku zcela nebo téměř vyřazené. A jiné se budou objevovat ve větším množství.

Při této dietě se například doporučuje snídat hlavně ovoce a ořechy spolu s různými bylinkovými čaji. Ke svačinám jsou pak vhodné různé šťávy z čerstvého ovoce, nebo třeba i sójové mléko a sójové jogurty.

K obědu a k večeři se obvykle pak obvykle připravují různé saláty, které by měly obsahovat různé druhy zeleniny. Salát může být doplněný třeba vhodným masem. Důležité je nevyužívat moc soli a dalších ochucovadel. Zeleninový salát se také může podávat s celozrnným chlebem. Kromě salátů je vhodná třeba i dobře upravená ryby se salátem, nebo různé zeleninové polévky. Důležité je žádné jídlo nepřesolit a nevyužívat chemická dochucovadla.

Samozřejmě není možné se zcela kyselinotvorným potravinám vyhnout, ale jejich množství musí být mnohem menší než těch zásadotvorných.

Na závěr je třeba si uvědomit, že ani nejlépe sestavený jídelníček nic nedokáže, pokud si člověk nenajde na jídlo chvíli klidu, bude pospíchat a stresovat se. Je třeba mít na zřeteli, že nestačí jen jíst správné věci, je důležité se i správně stravovat.

Autor: © Mgr. Jitka Musilová
Foto: © Kiyok

odkaz na článek

. Babské rady na odkyselení organismu [online]. ToMěZajímá.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Tabulka kyselotvorné a zásadotvorné potraviny

 Daniela

Dobrý večer, potřebovala bych poradit, jak je to s kysaným zelím. Máme své naložené ale nevím, za nezvýší kyselost organismu. Toto by se mělo týkat také zeleniny, která se nechá mléčně kvasit. Pokud b jste někdo mohl poradit, byla bych moc ráda. Přeji všem lidem hezký týden Kohoutková

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Tabulka kyselotvorné a zásadotvorné potraviny

 Daniela

Dobrý večer, potřebovala bych poradit, jak je to s kysaným zelím. Máme své naložené ale nevím, za nezvýší kyselost organismu. Toto by se mělo týkat také zeleniny, která se nechá mléčně kvasit. Pokud b jste někdo mohl poradit, byla bych moc ráda. Přeji všem lidem hezký týden Kohoutková

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS