Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  

Účinky ricinového oleje

Ricinový olej je rostlinný olej získávaný ze semen skočce obecného (ricinovníku, Ricinus communis). Ricinový olej je bezbarvá až velmi světle žlutá kapalina se slabou nebo žádnou chutí a pachem. Teplota varu je 313 °C, hustota je 961 kg/m3. Jedná se o triacylglycerol, kde přibližně 90 % řetězců mastných kyselin tvoří kyselina ricinolejová (cis-12-hydroxy-oktadec-9-enová). Dalšími významnými mastnými kyselinami jsou kyseliny olejová a linolová.

Účinky

Ricinový olej je jednou z nejlepších přírodních látek, kterou můžete použít na svou pleť. Hojí jizvy, čistí pleť od akné, pomáhá předcházet striím a tvorbě vrásek. Použití ricinového oleje je vskutku pestré: na vlasy, růst řas, obočí. Ricinový olej totiž podporuje růst chloupků a zařídí, aby vaše obočí i řasy působily plným a pěstěným dojmem! Dokonalé je použití ricinového oleje pro odličování – perfektně odlíčí a vyživí pleť a postará se o to, aby z obličeje zmizely veškeré nečistoty. Ricinový olej je vhodný na suchou pokožku, výborně regeneruje a zvláčňuje kůži po zhojených jizvách. V kosmetice se doporučuje ředit jej řidšími oleji, například hroznovým. Účinné jsou rovněž obklady z teplého ricinového oleje, které se přikládají na kůži namožených částí těla.

Pozor! Opatrně používejte ricinový olej vnitřně! Vzhledem ke svým projímavým účinkům je vhodný spíše pro zevní použití. Při vnitřním použití striktně dodržujte dávkovací schéma.

Použití

Ricinový olej a jeho deriváty mají uplatnění při výrobě mýdel, maziv, hydraulických a brzdových kapalin, nátěrových hmot, barviv, inkoustů, plastů odolných vůči mrazu, vosků, leštidel, polyamidů, léčiv a parfémů.

Semeno rostliny obsahuje mimo jiné ricin, což je toxická bílkovina. Sklízení ricinových semen proto může být nebezpečné. Na povrchu rostliny byly nalezeny alergenní sloučeniny, které mohou trvale poškodit nervový systém. Největšími producenty ricinového oleje jsou Indie, Brazílie a Čína. V těchto zemích byly u osob pracujících se skočcem zaznamenávány škodlivé účinky na jejich zdraví. Kvůli tomuto problému – společně s obavami ohledně toxického vedlejšího produktu ricinu – bylo doporučeno hledat jiné zdroje hydroxymastných kyselin. Někteří vědci například zkouší geneticky modifikovat skočec tak, aby zabránili syntéze ricinu.

Ve zdravotnictví se ricinový olej využívá k léčení bradavic. Velmi dobře působí při hojení pooperačních jizev a zároveň tlumí bolest. Ricinový olej se osvědčil rovněž na zábaly používané při bolestech svalů a kloubů. Aplikací teplého obkladu z ricinového oleje lze dosáhnout uvolnění svalstva a tím i ustoupení bolesti. V některých případech pomohly tyto obklady i při léčbě nádorových onemocnění nebo při léčbě cyst na vaječnících.

V kosmetice se jeho regenerační účinky hojně využívají díky jeho hustší konzistenci – dobře se nanáší v okolí očí. Právě kolem očí regeneruje pokožku a zabraňuje tvorbě vrásek. Ricinový olej dokonale hydratuje suchou pokožku. Aby se snadněji nanášel na celé tělo, je dobré ho zředit řidším olejem, například hroznovým. Nevstřebává se do pokožky tak rychle, ale zanechává ji krásně hebkou. Mnoho žen upozorňuje na výborné účinky zábalu na vlasy z ricinového oleje.

Ricinový olej dokáže hydratovat i pokožku hlavy a zbavuje ji tak lupů. Vlasy se stanou pevnějšími a lesklými. Dokonce už ve starověkém Egyptě se používal jako prevence proti vypadávání vlasů. Obnovujícím účinkem působí i na řasy namáhané používáním řasenky a je vhodný na pigmentové skvrny, sice nebělí, ale sjednocuje sluncem poškozenou pokožku.

Vnitřní užití

Vnitřní použití ricinového oleje slouží k pročištění střevního traktu a detoxikaci. Pomáhá jako projímadlo při zácpě a žaludečních potížích. Má však silné projímavé účinky, proto je třeba dbát na přesné dávkování. Ricinový koktejl na vyvolání porodu se používá po vypočítaném termínu porodu jako stimulace.

Prodej a cena

Ricinový olej je dostupný v drogeriích, lékárnách, internetových obchodech a také zde.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Grand

odkaz na článek

. Účinky ricinového oleje [online]. ToMěZajímá.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis
Jméno
E-mail
Komentář

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

Připojit fotku

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

ODBORNÁ ZPŮSOBILOST

Článek napsala zdravotní sestra Mgr. Světluše Vinšová.

Tento nástroj neposkytuje zdravotní poradenství. Viz další informace.

Lidé také čtou

To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU