Mlýnek na ostropestřec


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Poradna

Zveřejněno dne 18.6.2019


Ostropestřec mariánský je jednoletá nebo dvouletá bylina pocházející z Kanárských ostrovů. Mezi hlavní účinné látky obsažené v plodu ostropestřce, pro které je tak ceněný, patří směs flavolignanů s převahou látek silybin, silybin B, silidian a silychristin, kterým se souhrnně říká silymarin. Dále pak obsahuje favonoidy, hořčiny, mastný olej, silice a aktivní látky jako biogenní aminy tyramin a histamin a v neposlední řadě dihydroflavonol taxifolin.

Drť z ostropestřce mariánského

Nejúčinnější forma je přímá konzumace drcených plodů ostropestřce. Při zpracování, během něhož dochází u drcení semen ke kontaktu s kovem nebo teploty překročují hranici 40 °C, se účinné látky (především silymarin) znehodnocují a užívání ostropestřce se tak míjí účinkem. Ke stejnému znehodnocení dochází i při delším kontaktu drceného plodu se vzduchem. Všechny oleje nebo čaje z ostropestřce ve velkých nevakuovaných pytlíčcích drceného plodu jsou tudíž skoro bez účinku. Jako ideální se tedy jeví tlučený ostropestřec vakuově balený v menších sáčcích. Takto připravená směs se vloží v dávce 3–4 g do úst, důkladně požvýká a promíchá se slinami (lépe se natráví a látky se rychleji vstřebávají). Pro spolknutí se zapije dostatečným množstvím vody. Jako léčebná kúra se ostropestřec užívá alespoň 4x denně mezi jídly, ze začátku je možné pro nastartování detoxikačního procesu dávku i zdvojnásobit. Ostropestřec, který je připravený výše uvedenou šetrnou metodou, však stojí mnohonásobně více peněz než „obyčejné“ celé plody.

Ostropestřec se používá při žloutenkách a zánětech jater (hepatitidách), intoxikacích vnějšími i vnitřními jedy, homocysteinem, špatným cholesterolem, léky, dále při cirhóze (tvrdnutí), ztučnělých játrech, drogových poškozeních a obecně při snížené funkci jater. Doporučuje se i při rekonvalescencích, při teplotách, ozařování (včetně RTG a CT), chemoterapiích, antibiotické terapii, nervových oslabeních i potížích a duševních chorobách, ekzémech, lupénce, pigmentových a jiných kožních poruchách, slábnoucím zraku, odvápnění, cukrovce, rakovině, imunitní nedostatečnosti, asciticky zvětšeném břiše, únavových projevech, žloutenkách, těhotenství, hubnutí, krevních chorobách a nedostatečné krvetvorbě, nebo i v případě, když cítíte, že se necítíte dobře (zapácháte pokožkou nebo tmavou močí).

Uvádí se, že ostropestřec je žlučopudný, dokáže ztlumit horečku, zklidnit nervy a řeší problémy sleziny. Dokáže se i účinně podílet na dlouhověkosti.


Jak rozdrtit ostropestřec

Žvýkání je otravné, zdlouhavé a stejně nelze drť rozžvýkat dostatečně. Vhodnější je ostropestřec mariánský pomlít, a to tak, aby se neztratily cenné látky. Doporučuje se lžičku semen pomlít na tříštivém mlýnku na kávu a hned jíst.

Nejlepší mlýnek na ostropestřec

Pokud zvažujete, jak nejlépe ostropestřec pomlít, tak zde naleznete vhodný mlýnek na ostropestřec mariánský.

Nežádoucí účinky a rizika

Pokud máte vysoký krevní tlak, neměli byste ostropestřec užívat. Rovněž se po užití přípravku obsahujícího výtažek z rostliny doporučuje nepít nebo nekonzumovat do 1 až 2 hodin alkohol, mléko a dráždivá jídla. Sylimarin zpomaluje metabolismus vápníku v těle, takže pokud s tím máte problém, poraďte se před užíváním ostropestřce se svým lékařem. Také se nedoporučuje v těhotenství. Ostropestřec mariánský má jinak téměř nulové vedlejší účinky, a pokud dodržíte správné dávkování, je vyloučeno, aby se stalo něco negativního.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Moveat

odkaz na článek

Facebook Twitter Pinterest email tisk

. Mlýnek na ostropestřec [online]. ToMěZajímá.cz, . .




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 7 lidí.


přidejte sem svůj komentář

Něco není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku
klíčová slova
ostropestřec mariánský drť mlýnek plody použití účinky riziko