Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  

Lepidlo na zubní náhradu

 


Aktualizováno:

Zuby

Ke ztrátě vlastního chrupu může dojít z nejrůznějších příčin. Patří mezi ně úraz, parodontóza, zubní kaz nebo různé zdravotní problémy. Pokud vám již hrozí ztráta zubů, váš zubní lékař s vámi pravděpodobně o zubní náhradě mluvil. Zubní náhrada je vyrobena z akrylu a pryskyřice, speciálních plastických hmot, případně lehkých kovů. Náhrada je zhotovena tak, aby vypadala stejně jako vaše vlastní zuby.

Dostupná lepidla

Pomocí fixačních past, lepidel či prášků zajistíte důkladné upevnění protézy v ústní dutině. Nebude tak docházet k nepříjemnému uvolnění zubní náhrady například při mluvení či jídle. Fixační krémy fungují nejen jako lepidlo na zuby, ale také brání zbytkům jídla dostat se pod zubní protézu. Díky fixačnímu krému se nemusíte obávat ani mechanického odření dásní o náhradu. Teď už jen záleží na tom, kterou značku si vyberete.

Zde můžete vidět dostupná lepidla na zubní náhradu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Použití

Fixační krém se nanáší na očištěnou a suchou zubní náhradu, respektive na tu její plochu, která je v kontaktu s dásněmi a patrem. Vyplňuje prostor a zahlazuje případné spáry mezi sliznicí a umělým chrupem. Je nutné zdůraznit, že fixační krém se nehodí na korekci značně opotřebených nebo špatně doléhajících zubních náhrad. Závažné nedostatky vašeho umělého chrupu odstraní jen stomatolog nebo zubní technik. Naproti tomu však může fixační krém výrazně zlepšit doléhavost a sílu skusu i u vysoce kvalitních a dobře přiléhavých protéz. Při užívání fixačního krému se vždy řiďte návodem výrobce.

Péče o zubní náhradu mezi lepením

Po každém jídle je vhodné vypláchnout ústa vlažnou vodou. Jednou denně, nejlépe večer, omyjte náhradu proudem vody. Pevně lnoucí nečistoty a zbytky jídla je možné opatrně odstranit pomocí měkkého zubního kartáčku. Na čištění náhrady nepoužívejte tvrdý kartáček na ruce ani prostředky na mytí nádobí, které mohou povrch náhrady poškodit. Na poškrábaném povrchu náhrady se pak snadno usazuje mikrobiální povlak. Osvědčují se také speciální čisticí tablety, které se přidávají do sklenice vody, v níž je náhrada ponořená. Tyto prostředky chemicky a mechanicky odstraňují nečistoty, a to i z těch nejmenších záhybů. Antibakteriální přísady ničí škodlivé bakterie zubního plaku a plísně. Tím brání vzniku zánětu dásní a ústní sliznice i nepříjemného zápachu z úst.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Lepení ulomených zubů

Pokud dojde k ulomení zubu a máte jej schovaný, tak jej vezměte s sebou na zubní pohotovost. Doma si zlomený zub sami přilepit nemůžete, jelikož na vytvrzení lepidla je třeba modrá vytvrzovací lampa. Oba okraje zubu se nejprve naleptají, aby se zdrsnil povrch, poté se nanese lepidlo a vytvrdí.

Domácí lepidlo na zuby

Pokud se vám stane nehoda a vypadne nebo se zlomí zub na dočasné nebo trvalé zubní náhradě, tak vám pomůže lepidlo Protefix prášek nebo Kukident pasta. Vhodný je také Kavitan Cem, který je určený přímo na ulomené zuby. Na internetu jej koupíte cca za 1 000 Kč. Jen pozor, ať zub dobře přimáčknete.

Protefix prášek: Je extra silný fixační prášek, který dočasně poslouží při defektu zubní náhrady.

Kukident pasta: Má pružný a zároveň těsnicí účinek. Zároveň je bez přidaných barviv a chutí, a proto má neutrální chuť.

Kavitan Cem: Díky výjimečné gelové konzistenci a neobvykle silné adhezi k tvrdým zubním tkáním je Kavitan Cem první volbou při cementování. Je to ideální materiál k fixaci korunek a můstků, inlejí a onlejí s kovovou bází. Vynikající vlastnosti tohoto materiálu oceníte rovněž při upevňování ortodontických zámků a kroužků.

NIKDY nepoužívejte vteřinová lepidla. Takto například dopadla paní, která si zuby lepila sama doma vteřinovým lepidlem: 48letá žena z Manchesteru chtěla mít své zuby v pořádku, ale bála se zubaře. Vypadlé zuby si začala spravovat sama. Vzala vteřinové lepidlo a zub nalepila na místo, odkud vypadl. Tuto „péči“ dělala deset let, agresivní látky v lepidle jí však téměř zničily horní čelist, a to více než 90 procent kosti. Žena musela za záchranu své čelisti dát všechny své úspory. Lékaři jí museli všechny zbylé zuby odstranit a následně použít titanové čepy.

Autor: © svevi
Foto:
© Helikops

odkaz na článek

. Lepidlo na zubní náhradu [online]. ToMěZajímá.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Lepidlo na zubní náhradu

 Vaclav

Potrebuji prilepit korunku.Jake the vhodne lepidlo. Muzete mi remake doporucit? Dekuji za odpoved.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Můstek

 Veronika

Krásný dobrý den Vám přeji,
ráda bych se s Vámi poradila čím lze nalepit zubní můstek.Nemám jej úplně spadlý ale bohužel se vlní a nedoléhá tak jak je třeba. V průběhu posledního půl roku jej stále chodím lepit. Bojím se kousat, bojím se jíst.
Nové zuby budu mít až v lednu a do té doby musím vydržet se starým můstkem.
Poradíte mi prosím, zda si jej mohu i sama nalepit a zda je to možné?
Děkuji Vám za odpověď a přeji Vám krásný den!!!!
Bc. Veronika Němečková

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Lepidlo na zubní náhradu

 Jaroslav Brunovský

Je mi 88 roků a mám snímatelnou spodní zubní protézu. Bohužel, ďásně již stářím nemám. Protéza již nemá na čem držet a fixačním krémem Korega protézu neudrží. Existuje upevnění protézy nějakou jinou fixací, například přemostěním pod jazykem ?
Děkují předem za radu a doporučení !!!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Odstranit lepidlo po uvolneni nahrady z dásní

 Josef

Dobrý den ,používám na zubní náhradu lepidlo coregu ,ale problém je že při sundání zubní náhrady mi zustává lepidlo na dásní a obtížně se toho zbavuji .Stírám to kartáčkem dolů ale je to pracné ,nemáte prosím nápad jak se toho zbavovat bez komplikací ? děkuji za odpověď, Josef

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Zubní protéza deflex brno

 Radomír Ulrich

Prosím o adresu - telefon a jméno v Brně,t. kde by mě mohli opravit horní protézu, která se mi zlomila uprostřed horního kovového oblouku v místě kde neni zub.
Protože jsem již v důchodovém věku = rok narození 1934 byl bych velice potěšen jen možností protézu opravit, nikoliv nechávat zhotovit novou.
Děkuji předem za potěšující informaci. Jsem t.č. po čerstvé operaci pravého kyčelního kloubu
S pozdravem Radomír Ulrich

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Jaké lepidlo použít na zuby

 Miluše

Dobrý den.
Potřebuji poradit jaké mám použít opravdu dobré lepidlo na protézu horní patro a na dolní náhražku kterou mám na dolním patře a nasazenou na zbroušených špičákách nasazenou a tet se mi náhražka uvolnila
děkuji za radu

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Lepení zubu zubní náhrady

 Věra Kubečková

Ze zubní náhrady, se mi při zakousnutí do steaku ,mi vypadla jednička zub.Lze použít nějaké domácí lepidlo?Děkuji.

Počet odpovědí: 8 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Lepidlo na lepení zubní protézy

 Michal Ordoš

Mám zabudovanou korunku která překrývá tři zuby drží v pohodě léta,ale nyní se mi uštípla umělá sklovina talk bych ji potřeboval nalepit zpět a nevím jaký použít přípravek a kde ho koupit.Můj zubař mě objednal nejdřív za měsíc ale mě to vadí udělal bych si nalepení sám .Prosím o radu kde se to dá koupit a jak se ten prostředek jmenuje.Děkuji s přáním hezkého dne Ordoš Michal.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS