Facebook Síť X Pinterest email tisk

Dieta na zdravé oči

Napsala Mgr. Světluše Vinšová

Vydáno , aktualizováno

Léčba

Správným složením svého jídelníčku můžete pomoci tělu správně fungovat. Vhodně zvolené potraviny a bylinky mají příznivý vliv na oči a celkově na zrak. Strava s dostatečným množstvím vitaminu A, železa a dalších provitaminů, což jsou látky, které naše tělo může převést do vitamínů, je životně důležitá pro zdraví očí. Nedostatek vitaminu A naopak může vést k šerosleposti.


Obsah článku

Potraviny pro zdravé oči

Ryby z chladných moří – ze studené mořské vody pocházejí sardinky, treska, makrela nebo tuňák. Tyto ryby jsou bohatým zdrojem mastné kyseliny označované zkratkou DHA, která podporuje správnou stavbu buněčných membrán. Její konzumace se doporučuje zvláště při suchých očích, věkem podmíněné makulární degeneraci nebo pro zachování dobrého zraku.

Ovoce a zelenina – mají vysoký obsah vitaminů A, C a E. Například mrkev má vysoký obsah karotenů, ze kterých v našem těle vzniká vitamin A. Dostatek tohoto vitaminu nás chrání před šeroslepostí. Mrkev vám může pomoci zlepšit noční vidění, ale nedokáže již zlepšit poškozený zrak.

Špenát, kapusta a další listová zelenina – tyto rostliny obsahují kromě prospěšné látky lutein a zeaxantin. Ty chrání sítnici oka před poškozením způsobovaným například ultrafialovým zářením.

Vejce – také vaječný žloutek je bohatý na lutein. Vejce dále obsahují lecitin, cystein a další aminokyseliny a také sloučeniny s obsahem síry. Ty pomáhají chránit oči před vznikem šedého zákalu.

Česnek, cibule a kapary – tyto rostliny jsou bohaté na síru, která je mimo jiné nutná pro tvorbu glutationu, důležitého antioxidantu prospěšného nejen očím, ale celému tělu.

Sója – oblíbená potravina vegetariánů obsahuje mastné kyseliny, fytoestrogeny, vitamin E a přirozené protizánětlivé látky.

Borůvky a hroznové víno – tohle ovoce obsahuje anthokyaniny, které také zlepšují vidění za šera a v noci.

Víno – blahodárný nápoj se často zmiňuje pro své příznivé účinky na srdce a oběhový systém. Kromě toho pomáhá také chránit náš zrak, pravděpodobně rovněž díky lepší cirkulaci krve v očních tkáních. Důležité je ale poznamenat, že umírněnost je v tomto případě obzvláště na místě.

Ořechy a semena – tyto zárodky budoucích rostlin obsahují to nejlepší v koncentrované formě. Některé z nich, například lněná semínka, obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny.

Olivový olej – nejen svým očím, ale celému tělu prospějeme, pokud občas máslo a další tuky nahradíme kvalitním olivovým olejem.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Bylinky na oči

Světlík lékařský – lidový název je oční potěšení, těšinka – tak nazývali tuto bylinku nejspíš ti, kteří se těšili ze zlepšení zraku. Nálev pomáhá při zlepšení očních zánětů a únavě očí. Čaj se pil při půstu a při namáhavém studiu, protože zlepšoval zrak, pomáhal vidět a hodnotit minulost jako sbírání zkušeností pro budoucnost. Na podporu jasného nebo spíše jasnozřivého vidění se měly oči potírat světlíkem nebo se měly kouřit jeho listy. Bylináři kdysi věřili, že tato bylinka zlepšuje zrak mladým konopkám.

Sporýš lékařský – podle starých bylinářských záznamů zlepšuje zrak holubům. Sporýš je bylinka, která se používá v detoxikačních směsích, které podporují čisticí činnost jater, takže by se i tady mohla najít určitá souvislost známá z čínské medicíny – harmonicky fungující játra = zlepšení zraku.

Vlaštovičník – takzvaná vlaštovčí bylina, o níž si lidé kdysi mysleli, že přináší zrak mladým vlaštovkám, které ještě neotevřely oči. Žlutá bylinka byla oblíbená bylinkáři na zlepšení činnosti jater. Také tady je tedy zřejmá souvislost mezi činností jater a zlepšením zraku.

Jestřabina – bylina prý zlepšovala zrak mladým jestřábům, bylinkáři ji tedy vyzkoušeli i pro zlepšení zraku lidí.

Recepty pro zdravé oči

Zeleninové rolky

Ingredience: mrkev, cuketa, pórek, avokádo, lístky salátu, nakládaný zázvor, žampiony, shoyu, rýžový papír

Postup: Zeleninu nakrájejte pomocí škrabky nebo ostrého nože na tenké proužky, žampiony na plátky a avokádo na měsíčky. Do většího plochého talíře nalejte trochu studené vody, namáčejte do ní po jednom rýžové papíry, stačí chvilka, neměly by být úplně měkké, protože se snadno trhají. Namočený rýžový papír položte na utěrku, ve spodní třetině navrstvěte listy salátu, avokádo, nakládaný zázvor, plátky žampionů. Spodní část papíru přetáhněte přes náplň, potom levou a pravou stranu, čímž vám vzniknou rolky. Servírujte s mističkou naředěné shoyu omáčky a s wasabi. Chuť tohoto pokrmu bude podobná sushi.

Mrkvové rizoto

Ingredience: 400 g mrkve, 140 g celozrnné rýže, 2 šalotky, 250 g Ricotty, 2 vejce, strouhaný parmazán, 1 česnek, 1 snítka rozmarýnu, několik lístků šalvěje, olivový olej

Postup: Rýži vložíme do většího množství osolené vroucí vody a vaříme téměř doměkka. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubším struhadle (jako okurku na salát). Když je rýže téměř uvařená, přidáme nastrouhanou mrkev a vše vaříme ještě pár minut (mrkev nesmí být úplně měkká). Slijeme a necháme vychladnout. Šalotku a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme na troše oleje. Ricottu smícháme s vejci, mlékem, 3 lžícemi parmazánu, osolíme a promícháme. Zhruba 3/4 směsi přimícháme k mrkvi s rýží, přidáme osmaženou šalotku s česnekem, přilejeme 3 lžíce oleje, přisypeme nadrobno nakrájené jehličky rozmarýnu, nadrobno natrhanou šalvěj, případně ještě osolíme a promícháme. Pekáček vymažeme olejem, poklademe mrkvovou směsí, naneseme zbylou Ricottu, zasypeme 2 lžícemi parmazánu, pokapeme olejem a dáme zapéct do trouby předehřáté na 200 °C cca po dobu 20 minut. Podáváme jako samostatný chod.

Zeleninové brambory

Ingredience: 1 kg brambor, špetka soli, 2 pórky, 4 mrkve, 1 lžíce olivového oleje, 160 g Eidamu, 1 zakysaná smetana

Postup: Brambory ve slupce dáme vařit do velkého hrnce s kmínem a solí. Pórky očistíme a nakrájíme na menší válečky. Brambory necháme zchladnout a oloupeme je. Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na kolečka. Mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Mrkev a pórek blanšírujeme ve vroucí osolené vodě asi 2–3 minuty. Vyjmeme, necháme okapat. Troubu předehřejeme na 200 °C. Do vymazané zapékací misky narovnáme brambory, mrkev a pórek. Připravíme směs na zalití. Smícháme kysanou smetanu, mléko a sůl. Pokrm zalijeme a necháme zapéct do zlatova asi 20 minut. Hotové podáváme se zeleninovým salátem z míchané zeleniny, z krouhaného zelí či hlávkového salátu.

Autor: © svevi
Foto:
© Ramon FVelasques



přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo sedmnáct.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku

Dieta při onemocnění očí

jaroslav

Prosím o pár receptů při onemocnění sítnice oči ve stádiu degenerace. Děkuji

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Homeopatikum Monilia albicans 30 CH
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Přírodní antibiotika
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
Témata

    Zajímavé články

    nové příběhy

    Melanom pod nehtem foto

    Ludmila

    moc Vám děkuji.

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Melanom pod nehtem foto

    Cempírek

    Na fotografii je vidět krevní výron pod nehtem. Udělala se vám pod nehtem modřinka, která se teď bude týdny až měsíce vstřebávat. Příčina nemusí být pouze z přímého úrazu do palce. K tomuto stačí i namáhavá chůze nebo dlouhý tanec. Kontrola u kožního je skutečně vhodná, ačkoliv se nejedná o nic nebezpečného, tak vás to alespoň uklidní, protože to budete vidět na svém palci ještě hodně dlouho.

    Zdraví Cempírek!

    Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

    Melanom pod nehtem foto

    Ludmila

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mám s tímto jít k lékaři. Na pedikúře jsem si všimla hnědého zabarvení nehtu, s tmavšími skvrnami. Nepamatuji se, že bych se bouchla do nehtu nebo něco mi na něj spadlo. Asi se i tak objednám na dermatologii. Děkuji? Ludmila

    Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

    novinky a zajímavosti

    Chcete odebírat naše novinky?


    Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo sedmnáct.