Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  

Depilace

 


Aktualizováno:

Styl

Asi každá žena si přeje rychlé a bezbolestné odstranění chloupků. Mít krásně hladké tělo však pro většinu z nás představuje problém. Je lepší volit epilaci, nebo depilaci? Hlavně aby to nebolelo, dobře vypadalo a bylo rychle hotovo. To už záleží na každé z nás, jaká forma odstranění nám nejvíce vyhovuje.

Význam depilace

Chloupky na těle žen, ale v neposlední řadě i mužů, jsou dnes nežádoucím jevem. U žen je tomu tak, že pokud si dnes chloupky neodstraňují, bývají často terčem posměchu. V současné době si chloupky odstraňuje zhruba 80 % žen.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Epilace depilace rozdíl

Epilace

Epilace je úplné odstranění chloupků i s kořínkem. Je to ale docela bolestivá metoda, kterou nevydrží každý. K tomu účelu se prodávají epilační strojky, které nejsou zrovna laciné, ale na druhou stranu jste odměněny krásně hladkou pokožkou minimálně na měsíc i na měsíc a půl. Záleží na tom, jak rychle komu chloupky rostou. Další možností je použití teplých či studených vosků. Velkou výhodou pravidelné epilace je, že chloupky jsou jemnější, rostou pomaleji a postupně řídnou. Epilace není vhodná k použití na celém těle. Intimní partie vydrží jen silné povahy.

Depilace

Depilace je vlastně rychlá forma odstranění chloupků všude tam, kde je prostě nechceme mít. Je vhodná k použití na celém těle. Nevýhodou je jen to, že ji musíme častěji opakovat, což je však pro mnoho žen faktor zásadní. Depilací, vlastně holením, dochází k odstranění chloupků jen z povrchu kůže, tedy jen toho, co je vidět. Můžeme se při tom poranit, říznout. Tomuto se říká depilace fyzická. Pak je ještě depilace kosmetická, a to je odstranění chloupků pomocí chemických přípravků, které působí na celou strukturu chloupku, který vypadne bezbolestně. Nejvíce se používají krémy, gely a pěny. Po jejich použití máte krásně hladkou pokožku delší dobu, zhruba 10 až 14 dní, než po klasickém holení. Mnoho žen této metodě dává přednost.

Epilace voskem

Epilaci voskem můžeme podstoupit v různých salónech, ale i doma. Vosky se používají teplé či studené. Pokožka po jejich použití zůstává hladká a vydrží tak zhruba šest týdnů. Pokud budete tento druh depilace provádět pravidelně, chloupky zeslábnou, zřídnou a porostou pomaleji. Nahřáté proužky s voskem přiložíme na místo, necháme malinko zchladnout a poté trhneme. Toto opakujeme několikrát za sebou.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Epilace cukrovou pastou

Epilace cukrovou pastou se postupně stává populárnější než epilace voskem. Obě fungují na stejném principu, rozdíl je v tom, že se při epilaci cukrovou pastou trhá po směru růstu chloupků, proto je vhodná i na citlivé a intimní partie. Cukrovou pastu si můžete v klidu připravit i doma. Je to samozřejmě levnější a účel to splní úplně stejně.

Recept na depilační cukrovou pastu

Suroviny:

  • 2 šálky cukru krystal
  • ½ šálku destilované vody
  • ½ šálku šťávy z citronů

Postup:

Vodu, cukr a šťávu z citronu dáme do kastrolu a zahříváme tak dlouho, dokud se nám směs nezačne vařit a houstnout. Pokud je již hustá jako karamel, stáhneme z plotny a necháme vychladnout ve vlažnou pastu. Nesmí být úplně studená, protože by se nám s ní špatně pracovalo.

Návod na depilaci cukrovou pastou

  • Pastu zahřejeme na pokojovou teplotu a vložíme ji do vlažné vody, aby zůstala roztíratelná.
  • Kůži odmastíme a vysušíme, zaprášíme dětským pudrem nebo kuchyňským škrobem, odstraňujeme chloupky o délce 5–8 mm.
  • Pastu rozetřeme špachtlí nebo prsty proti směru růstu chloupků, třeme důkladně, dokud není pořádně přilepená.
  • Necháme maličko zaschnout a můžeme začít strhávat po směru růstu chloupků, buďto rovnou nanesenou pastu, nebo si na pastu přilepíme bavlněné hadříky nastříhané na proužky a poté trhneme. Uvidíte, který způsob vám bude více vyhovovat.
  • Pastu je možné uchovávat, ale pro dobrou konzistenci je lepší vždy čerstvá.

Depilace laserem

Depilace laserem patří k těm nejvhodnějším metodám, pokud se chloupků chcete zbavit natrvalo. Je to nejúčinnější metoda, ale její velkou nevýhodou je finanční náročnost. Touto metodou se vám chloupky neodstraní napoprvé, proto je nutné podstoupit několik zákroků, aby bylo odstranění trvalé. A tím pádem je to drahé. Laser zničí kořínek chloupku dle intenzity pigmentu. Proto je tato metoda vhodná především pro ty, kdo mají tmavé chloupky.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Brazilská depilace

Brazilskou depilací se nazývá odstranění chloupků v intimní oblasti cukrovou pastou nebo voskem. Princip depilace pohlaví je tedy stejný. Chloupky kolem genitálií musí mít délku 5–8 mm a pak už nic nebrání jejich odstranění. V dnešní době je oblíbená kompletní depilace rozkroku, dříve se nechávala úzká čárka nad vagínou.

Depilační spirála

Depilační spirála je vlastně pružina, která se používá především k odstranění chloupků na obličeji. Vhodná je na spodní a horní ret, bradu a strany obličeje. Používat jí můžete klidně denně. Vytrhává chloupky i s kořínkem a zbaví vás i těch nejjemnějších chloupků. Není vhodná pro použití v ostatních partiích těla ani na obočí.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Video s depilací třísel

Zde jsou video-návody, na kterých je vidět, jak provést depilaci třísel.

Video s depilací nohou

Zde několik videí, na kterých je vidět, jak provést depilaci nohou.

Autor: © gastum
Foto:
© Bree

odkaz na článek

. Depilace [online]. ToMěZajímá.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Depilace

 Hana

Tento článek se opět moc povedl, mám ráda články, kde je vše hezky shrnuto, s výhodami i nevýhodami, které s sebou daná metoda přináší. O laserové epilaci jsem četla ještě tady - epilace-laserem.cz/, ale osobně jsem jejich centrum nenavštívila. Sama totiž upřednostňuji klasické holení pomocí žiletky a pěny, i když v poslední době a i po tomto článku mě docela začíná lákat cukrová pasta :)

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS